Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Χορτόπιτα με ρύζι

Χορτόπιτα με ρύζι
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γραμμ. αλεύρι σκληρό
1 πρέζα αλάτι
150 γραμμ. χλιαρό νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. γάλα για επάλειψη
1 αυγό για επάλειψη
Για τη γέμιση
500 γραμμ. σπανάκι
4 κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 φλ. ρύζι καρολίνα
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά χτυπημένα
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 15΄ στην άκρη να ξεκουραστεί.
2. Αφού πλύνουμε καλά το σπανάκι, το βάζουμε για λίγα λεπτά μέσα σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε σε πλασοτέ κατσαρόλα χωρίς λάδι και το αχνίζουμε να βγάλει τα υγρά του για 5΄ σε δυνατή φωτιά. Στραγγίζουμε όσα υγρά βγάλει ζουλώντας με κουτάλα.
3. Μέσα στην κατσαρόλα με το σπανάκι προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το ρύζι, το τυρί και τ’ αυγά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
4. Χωρίζουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ 20x30 και το στρώνουμε μέσα. Στη συνέχεια, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρνάμε το περίσσευμα των φύλλων προς τα μέσα στρίβοντας καλά σε κοθρό.
5. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και με πινέλο αλείφουμε καλά την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, στην τελευταία σχάρα, για 45-50΄, μέχρι να ροδίσει καλά και τραγανίσει η επιφάνεια. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου