Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ελαιόπιτα

Ελαιόπιτα
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό μαύρες ελιές
1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 νεροπότηρα πορτοκαλάδα (π.χ Life ή, αν θέλετε, στύψτε φρέσκα πορτοκάλια)
1 κιλό αλεύρι
1 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο

Πως το κάνουμε:
Κόβετε τις ελιές στα 4 και αφαιρείτε το κουκούτσι.
Ψιλοκόβετε το μαϊντανό, το δυόσμο και τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύετε με τις ελιές. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να περιμένει.
Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ. Κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνετε την πορτοκαλάδα και το καλαμποκέλαιο και ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη.
Αφήνετε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" για 20 λεπτά και μετά την ανοίγετε σε τετράγωνο φύλλο.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Τοποθετείτε τη γέμιση με τις ελιές κατά μήκος του φύλλου, το τυλίγετε σε ρολό και ενώνετε τις δύο άκρες του ρολού έτσι ώστε να σχηματιστεί μια κουλούρα.
Βάζετε την ελιόπιτα σε λαδωμένο ταψί και την χαράζετε σε φετούλες, φροντίζοντας να τραβήξετε και να γυρίσετε προς τα έξω τις χαρακιές της ζύμης ανά κάθε 3 φέτες (με αυτόν τον τρόπο, θα φαίνεται η γέμιση και θα έχει η πίτα σας μια υπέροχη εικόνα λουλουδιού (βλέπε φωτο).
Ψήνετε την ελιόπιτα στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Λίγα μυστικά ακόμα
Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε μια Κυπραία φίλη μου και την φτιάχνω συχνά σε περιόδους νηστείας - και όχι μόνο. Απ΄ότι μου έχει πει, είναι διασκευή της αυθεντικής Κυπριακής ελιόπιτας (στην οποία, αντί για μαϊντανό βάζουν κόλιαντρο). Μην σας ξενίσει η πορτοκαλάδα, δίνει μια υπέροχη υφή και γεύση στην πίτα. Αν θέλετε, δοκιμάστε την! Καλή σας επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα:www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου