Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα
Yλικά
1 κουτί (850 γρ) ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
1 κιλό σπανάκι
250 γρ τυρί φέτα
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουτ. της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
½ κουτ. σούπας δυόσμο και ½ κουτ. σούπας βασιλικό
αλάτι – πιπέρι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι λάδι και 125 γρ βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Ξεπαγώστε καλά τη ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ.
Πλύνετε τα κρεμμυδάκια και αφήστε τα να στραγγίξουν καλά. Ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα σε μία λεκάνη μαζί με το ξεπαγωμένο σπανάκι. Προσθέστε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον βασιλικό και ανακατέψτε τα όλα μαζί. Προσθέστε 4 κουτ. σούπας λάδι και αλατοπιπερώστε. Τρίψτε τα καλά με τα χέρια σας μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε την φέτα τριμμένη και ανακατέψτε πάλι όλο το μείγμα μαζί.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ). Στρώστε τα μισά φύλλα Χωριάτικη Ζύμης βουτυρώνοντας καλά το καθένα ως εξής: Στρώστε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, ώστε το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώστε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά καλύπτοντας το μέρος του ταψιού που πριν έμεινε ακάλυπτο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.
Απλώστε ομοιόμορφα την γέμιση. Σκεπάστε τα υπόλοιπα φύλλα της χωριάτικης ζύμης βουτυρώνοντας και πάλι καλά το καθένα και στρώνοντάς τα λίγο σουρωμένα. Κλείστε την πίτα διπλώνοντας στριφτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν. Χαράξτε την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ραντίστε την με λίγο νερό βρύσης και σκεπάστε την με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την ξεσκεπάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου