Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα
Υλικά:
1 κουτί φύλλο κρούστας
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 βιτάμ πλάκα
2-3 βανίλιες
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Εκτέλεση:
Σουρώνουμε τα φύλλα (όπως στο σαραγλί) και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί. Αυτό ίσως είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της συνταγής!
Στη συνέχεια, λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα φύλλα. Προσοχή να πάει παντού, ιδιαίτερα στις γωνίες. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι της σούπας και όχι κουτάλα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το φύλλο.
Στο μεταξύ αραιώνουμε το συμπυκνωμένο γάλα με 1 ½ περίπου μέρος νερό (ίσως και λίγο λιγότερο) και ρίχνουμε μέσα και τις βανίλιες.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε το φύλλο με το γάλα, προσέχοντας και πάλι να πάει παντού. Πρέπει να καλύψει όλα το φύλλο το γάλα.
Έπειτα το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει(περίπου 20 λεπτά ακόμα) και να απορροφήσει όλο το γάλα.
Μόλις πάρει χρώμα, το βγάζουμε απο το φούρνο και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Μπορούμε να το αφήσουμε μέσα στο φούρνο αλλα είναι πολύ πιθανό να στεγώσει, οπότε καλό είναι να μην το κάνουμε.
Το αφήνουμε λίγο να τραβήξει και στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Την επόμενη μέρα μπορούμε να βάλουμε την πίτα στο ψυγείο. Και κρύα είναι εξίσου νόστιμη (εμένα προσωπικά μου αρέσει περισσότερο κρύα).
Επίσης, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε την ποσότητα των υλικών, διατηρώντας όμως τις αναλογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου